informatika munkaközösség


 

A 2007-2008-as tanévben, mint elõzõ évekhez hasonlóan igen kimagasló versenyeredményeket értek el a Fazekas Mihály Gimnázium tanulói. Két tanuló szeretnénk kiemelni tehetségükkel és szorgalmukkal!

Varga László 11. A osztályos tanuló az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny (OKTV) alkalmazói kategóriában országos 3. helyezést ért el a 2007-2008-as tanévben! A döntõ fordulót Budapesten rendezték meg az Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatika Karán. A verseny számítógép mellett hat óráig tartott, a verseny feladatsora megtekinthetõ a www.oh.gov.hu oldalán. A képenVarga László az OKTV 3. helyezéséért járó díjat veszi át Dr. Szüdi János közoktatási szakállamtitkártól, Budapesten, 2008. május 30-án.

 

 

 

 

 

 

 

 

Laci 7. osztályos korában, mint hat évfolyamos képzésünk speciális matematika-informatika tagozatos tanulója a Kozma László Országos Alkalmazói Verseny 2. helyezettje lett, míg a következõ évben javítva ezen, 1. helyezést ért el. 9. és 10. osztályosként Gábor Dénes Emlékversenyen országos 2. helyezett lett, míg 10. osztályban a Nemes Tihamér Verseny országos döntõjén alkalmazói kategóriájában 3., programozói kategóriájában pedig 11. helyezést ért el.

A megyei informatikaversenyeken programozásból egyszer, alkalmazásból pedig kétszer végzett az elsõ helyen.

 

Éles András 10. A osztályos tanuló a 2007-2008-as tanévben a Logo Országos Számítástechnikai Tanulmányi Versenyen döntõ fordulóján országos elsõ helyezést érte el. A harmadik fordulóban, amit Budapesten rendeztek meg, 3-4 már komolyabb, konstruáló, szintetizáló jellegû feladatot kell megoldani; a rendelkezésre álló idõ 3 óra. A versenyzõknek e nagyobb lélegzetû feladat(ok) megoldását meg kell tervezniük, a programo(ka)t meg kell írniuk, számítógépet használva fel kell éleszteniük.

 

Éles Andris látható a képen, éppen az  Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatika Épületébe indul a döntõ fordulóra.

 

 

(a képet  Simon Gyula készítette)

Andris szintén 7. osztályos korában került a hat évfolyamos képzésünk speciális matematika-informatika tagozatára, amikor is indításképpen a Logo versenyen országos 5. helyezést érte el. Másik igen kiemelkedõ teljesítményt a Nemes Tihamér Országos Számítástechnikai Tanulmányi Versenyen programozói kategóriában a 2007-2008-as tanévben országos második helyezést szerezte meg. Ezt megelõzõ években is 2. illetve 9. helyezett volt. A megyei informatikaversenyeken második helyen végzett.

 

A Logo verseny döntõjének egyik feladata:

Szilikát (15 pont)

Egy szilikát ásvány (Si6O18) háromszög alakban elhelyezkedõ 3 oxigénatomból (10 sugarú kör), valamint térben egymás fölött elhelyezkedõ egy szilícium (10 méretû fekete pötty) és egy oxigénĀ­atomból álló hatos összekapcsolódásából (vannak közös oxigének) áll. Készíts Logo eljárásokat az alábbi ábrák megrajzolására, ahol a hosszabb vonal (kör középpontjától a másik kör középpontjáig) :h hosszúságú, a rövidebb pedig ennek (gyök 3)/3-szorosa!

                              

három 100          alap 100           szilikát 100

Kiszely Ildikó és Simon Gyula

szaktanárok