Európai Parlament Nagykövet Iskola program

2017 januárjában elindult egy országos szintű oktatási program, amelyet az Európai Parlament hirdetett meg. A programokban résztvevő iskolák ez év júniusában elnyerik „Az Európai Parlament Nagykövet Iskolája” címet. A munkában legaktívabban tevékenykedő fiatalok pedig „Junior Nagyköveti” rangot kapnak.

Iskolánknak lehetősége nyílt rá, hogy a 25 középfokú oktatási intézmény egyikeként részt vegyen a projektben. A meghívást annak köszönhetjük, hogy diákjaink évek óta eredményesen teljesítenek az Európai Unióval kapcsolatos tanulmányi versenyeken (4 for Europe, Fedezd fel Európát, Demokráciajáték, Szóval vitaverseny, stb.). Az elmúlt években (2013, 2014, 2015) iskolánk tanulói nyerték meg a 4 for Europe vetélkedőt, és eljutottak diáktársaikkal Strasbourgba az Euroscola programra.

A Debreceni Fazekas Mihály Gimnáziumban a Nagykövet Iskola program során szeretnénk az ifjúsággal megismertetni az Európai Unió és az Európai Parlament szerepét és működését. Fontosnak tartjuk, hogy a fiatalok megértsék és elsajátítsák az európai demokratikus gondolkodást. Ennek érdekében „EU-s Infópontot” alakítottunk ki iskolánk aulájában, ahol tanítványaink prospektusokat és oktatási segédanyagokat találnak ismereteik bővítéséhez. Továbbá arra törekszünk, hogy minél több olyan iskolai és iskolán kívüli programot szervezzünk a diákokkal közösen, amely szórakoztatva, játékosan dolgozza fel az Európai Unióval kapcsolatos ismereteket.

A legelső nagyszabású program, amelyet szervezünk az Európa nap, amely 2017. március 29-én kerül megrendezésre. A tanórák alatt rendhagyó előadásokat látogathatnak a tanulók vagy közösségi vita keretében strukturált párbeszédet folytathatnak az Európai Unióval kapcsolatos aktuális problémákról. Témája: „Magyarországnak megérte belépni az Európai Unióba”. Reméljük, hogy a vitanap résztvevői majd elmondhatják, hogy valóban beleszólhattak abba, hogyan alakul a közös jövőnk. Közben az aulában sütivásár várja az éhes diákokat. Délutáni programjaink között szerepelnek sportprogramok: Foci Európa Bajnokság, röplabda -és pingpong bajnokság. Emellett az érdeklődő tanulók részt vehetnek egy interaktív EU Társasjátékban, ahol játék közben gyűjthetnek ismereteket az Európai Unióval kapcsolatban.

Mindeközben a diákok egy másik csoportja a „Van beleszólásod” elnevezésű Parlamenti Ifjúsági Napra készül az Országházba. A program célja, hogy a fiatalok megismerhessék a demokrácia alapintézményét és a törvényhozás helyszínét, és megtanuljanak beleszólni a róluk szóló döntésekbe, a jövőben pedig aktívan részt vegyenek az őket érintő közösségi ügyek megoldásában.

Minden programunkra szeretettel várunk mindenkit, akit érdekel az Európai Unió és a demokratikus gondolkodás, él benne a tudásvágy, vagy csak kedvet kapott a játékos tanulásra. A programunk folyamatosan frissülő Facebook oldalán pedig minden eseményről értesülhetnek és információt kaphatnak az érdeklődők.

Buda Andrea, Lakatosné Tóth Ildikó tanárnő és a leendő Junior Nagykövetek

Facebook:
https://m.facebook.com/Eur%C3%B3pai-Parlament-Nagyk%C3%B6vet-Iskol%C3%A1ja-Debreceni-Fazekas-Mih%C3%A1ly-Gimn%C3%A1zium-1896793307271443/

A Senior Nagykövetek és a leendő Junior Nagykövetek